Informacje
Daktyle to owoce daktylowca – prastarego drzewa owocowego, które jest uprawiane już od czasów prehistorycznych. Obecnie daktylowiec występuje przede wszystkim w południowo-zachodniej części Azji, Afryce Północnej oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Dojrzały daktylowiec może osiągać nawet 40 metrów wysokości i ma 40 gron owocowych - w każdym z nich znajduje się około 30 daktyli. Wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości daktyli sprawiają, że są one nazywane chlebem życia, natomiast sama palma daktylowa zyskała miano drzewa życia.
Daktyle oczyszczają tym samym jamę brzuszną z zaległości, pozostałych na ich ściankach, a przy tym ze zbędnych toksyn. Zostają łatwo strawione i zamienione na potrzebną energię.
Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.
Ponadto owoce te są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Zawierają naturalną taurynę – substancję, która przeciwdziała depresji. Wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Są idealne w diecie sportowców – dają potężną energię i regenerują organizm uzupełniając niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.